Formel 1 på hjemmebane


Bildet viser Ayrton Senna, den legendariske Formel 1-føreren fra Brasil som vant tre VM. I Formel 1-løpet San Marino Grand Prix i 1994 mistet han kontrollen over bilen og døde. Tragedien førte til et langt større fokus på sikkerhet i Formel 1. Brasilianske myndigheter erklærte tre dagers landesorg. Fortsatt i dag er Ayrton Senna en legende i Brasil for sine meritter på banen og sitt sterke sosiale engasjement for Brasils fattige. Men hva i all verden har alt dette med en vielsestale å gjøre?
Hva i all verden har Formel 1-sporten med ekteskapet å gjøre? Lite visste jeg. Men da Marita og Oddi skulle gifte seg for et par uker siden, kom jeg til at de to halsbrekkende øvelsene har ganske mye med hverandre å gjøre likevel. 

Litt nysgjerrig? Her kommer talen til det flotte paret fra Ganddal, i hvert fall omtrent slik den lød: 

"Det har vært veldig fint å bli litt kjent med dere, Marita og Oddi! Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at dere har et veldig spesielt og nært vennskap. Et flott fundament for samlivet deres. En veldig fin ting er hvordan dere er opptatt av å snakke mye sammen, bruke mye tid i lag. Fordi dere trives så utrolig godt i hverandres selskap. Og fordi dere vet hvor viktig det har vært å lytte seg inn på hvordan den andre tenker. Dere har stor respekt for at dere er forskjellige, at dere har litt ulike interesser, for eksempel. Og skal få lov til å dyrke dem. Men av og til må man også tilpasse seg, jenke seg litt. 

Som dette at du, Oddi og forloveren din faktisk måtte ofre et Formel 1-løp på TV i dag for å være her i Julebygda kapell. Veldig glad for at du valgte å komme, Oddi! Det hadde liksom ikke blitt helt det samme uten deg. 

Som en liten trøst skal vi snakke litt om Formel 1 nå. Formel 1 på hjemmebane. 
Eller "Formelen til et godt liv på hjemmebane"! 

Navnet Formel 1 kommer av den høye farten. Det må være tydelige regler og forutsigbarhet i denne farlige motorsporten.  

Sånn er det også med den gode formelen på hjemmebane.  
Dere er opptatt av at det skal få være litt avstand i et godt kjærlighetsforhold. Derfor har dere valgt en nydelig tekst av Kahlil Gibran vi skal høre etterpå, som sier noe om dette. Og det tror jeg er veldig klokt. ”Gi deres hjerter, men ikke i den andres varetekt”.  
Og samtidig hørte dere også nettopp Jesu ord om ekteskapet:  At deres liv er ikke lenger to, deres liv er ett. Dere er på en måte én kropp. I en Formel 1-bil er det egentlig ikke plass for mer enn én person. Formel 1 kan framstå som en ganske individualistisk sport, sånn 
ved første øyekast. Men i "Formelen for ekteskapet" så er det faktisk plass for to førere. Fordi dere er én kropp som er føyd sammen. Ikke den ene foran og den andre bak! Nei, to likeverdige, som begge har hånda på rattet, og beina på pedalene, som styrer sammen hvor dere skal. Og begge bestemmer og avpasser farten.  

Dette har dere øvd dere på lenge, i flere år. Dere vet mye om det å søke sammen og finne løsninger, på tross av forskjellighet. Dere vet at Formel 1 på hjemmebane ikke er for individualister. Det handler om gjensidighet og likeverd, ansvar for hverandre, å være minst like opptatt av å oppfylle den andres behov og lengsler som sine egne.  

Ekteskap kan være en halsbrekkende risikosport, akkurat som Formel 1. De færreste kommer helt uskadd i fra det...  
Men jeg tror dere har funnet formelen til å ha det gøy underveis. Dere sier at dere ikke tar ting så gravalvorlig. Og kan le godt av hverandre. Det kan løse opp så utrolig mange fastlåste situasjoner, og det har dere allerede fått erfare. Ikke glem det, når banen blir glatt og ekstra krevende å ta seg fram på.  

Formel 1 er et billøp med utrolig mange runder! Det er det samme med ekteskapet.  Dere har kjørt en god del runder med hverandre allerede, og dere har mange igjen.  Vær klar over utfordringene dere vil møte på! 
Det er en del andre ute på den samme banen, og det er ikke alle som ønsker at dere skal komme i mål sammen.  
Det som er flott, er at dere er utstyrt med et fantastisk støtteapparat av familie og venner som vil at dere skal få det til! Som heier på dere – og vil hjelpe dere.  Formel 1-kjørere mottar nemlig gode råd på ørene.  Det er ingen andre enn dere to som kan kjøre bilen, verken Mor, Far, søsken eller gode venner. Men de er der likevel for dere. Og av og til vil de ha ett og annet lurt å si dere på øret. Det 
hender at andre med litt avstand til hele sirkuset, kan gjør dere oppmerksomme på farlige kjøreforhold som ikke dere selv ser så godt.   
Selv om dere kanskje kan være litt usikre på om han er der ute, så har jeg også lyst til å si at dere har en omsorgsfull Gud som følger dere tett.  

Vi har snakket litt om det å tørre å be til han, selv om vi ikke er helt sikre på om han hører. Kanskje skal dere få oppleve at han også er der og gir dere oppmuntringer og råd, når dere åpner opp for at han kan tale til dere. Han også heier på dere! Han er på deres lag! 

Fordi det er så mange runder i Formel 1, må dere inn for service og dekkskift av og til.  Ikke minst hvis det kommer barn inn i løpet.  
Da trengs det litt smurning innimellom. Sørg for å sette av tid i kalenderen til å stoppe opp, bare ha tid for hverandre, pleie forholdet og romantikken! For hverdagen kan bli så fartsfylt at dere glemmer helt hva dere trenger av pleie for å klare alle rundene!
Bibelen sier at "kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt". Det betyr ikke at vi ikke utsettes for skader og slitasje.  
Derfor sier også den samme Paulus i Efes. 4,32: "Vær gode mot hverandre, vis medfølelse og tilgi hverandre, slik Gud har tilgitt dere i Kristus.” 
Det handler om den livsviktige smurningen som trengs underveis.  

Hva med motorhavari, da? Ja, det kan nok forekomme for de fleste i en Formel 1-karriere. Også for Formel 1 på hjemmebane.  Det betyr ikke at dere ikke kommer tilbake på veien! 
Ikke se på det som et nederlag å oppleve motorhavari i samlivet deres! Mange ekteskap går dukken fordi de ikke ber noen om hjelp til reparasjon. Av og til klarer det nærmeste støtteapparatet av venner og familie å hjelpe. Av og til kan det være godt å ty til profesjonell hjelp. Kanskje et kurs, kanskje veiledning. Det er ingen skam! Det er ikke noe nederlag! Det kan gjøre dere bare enda mer rustet til å komme ut på banen igjen!

Marita og Oddi! Jeg tror dere har et sterkt forhold preget av kjærlighet og vennskap. 
Bilen deres er robust, og dere har gode kjøreegenskaper. Dere passer på hverandre og fyller på med det som trengs.  
Og den forbønnen som dere skal få motta nå etterpå er som drivstoff. Det er større krefter i sving her enn dere kanskje aner! Gud ønsker også å være en del av dette fartsfylte løpet. Både galskapen og gleden, sorgen og motgangen, om den skulle komme.  
Lykke til med alle rundene! Må Gud velsigne dere!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster