Opptatt av å bli sett


I dagens moderne bloggverden kan det meste telles og kartlegges. Det er både fascinerende og skremmende. 3030 ganger har noen åpnet sider på denne bloggen siden den ble opprettet i slutten av juni. Det oppdaget jeg i dag. 
Noen tanker om at det i det hele tatt går an å telle slikt:

Man kan fort bli farlig opphengt i om noen har funnet på å lese det som er lagt ut. Hvordan hadde det seg at akkurat det innlegget eller det diktet fattet større interesse? osv. 

For meg som har det å formidle som en viktig verdi, er det ganske vesentlig at det finnes mottakere på andre siden som leser når jeg skriver, eller lytter når jeg taler. Det går fint an å være opptatt av kunnskap, men ikke på død og liv måtte dele den. Men det er da altså en formidlers lidenskap, til glede og forargelse for andre. 

Kona mi spurte en dag: Hvorfor legger du ut alle gode poenger med en gang i stedenfor å spare dem til talene dine? Godt spørsmål. Men svaret er vel at jeg gjerne vil formidle det jeg har på hjertet, og jeg er en utålmodig person. Dessuten er hyppig skriving og formidling utvilsomt med på å hindre skrivesperre. Går det en stund mellom hver gang jeg skriver eller taler, er terskelen høyere, og jeg kan bli unødig selvkritisk. På bloggen slipper jeg ut tanker etterhvert. Og det oppleves godt og meningsfullt. 

Så var det dette med de 3030 sidevisningene, da. En fare med alt som har med Internett og sosiale medier å gjøre, er fokuset på å se og bli sett, likt og bekreftet. Menneskelige fenomener som ikke minst vi prester vet mye om. Det er ofte ikke bare fromme grunner til at vi trives med å stå på talerstoler og fremføre budskap. Vi liker å bli sett og lyttet til. 

En daglig øvelse både for meg og mange andre på nettet er å ikke bli beruset av dette menneskelige behovet. Internett byr på fantastiske kommunikasjonsmuligheter for oss formidlere. Men både her og på andre arenaer i livet, trenger jeg daglig å be bønnen jeg har lært av Magnus Malm: "Far, gjør meg så trygg i din kjærlighet at jeg ikke er opptatt av å bli sett". 

Takk for følget så langt, enten du har vært inne en eller flere av de 3030 gangene. (Bare slapp av! Jeg kan ikke se hvem du er uten at du gir deg til kjenne!)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster