Gud går ikke rundt grøten!

"Se, i dag har jeg lagt fram for deg livet og det gode og døden og det onde", sier Moses i dagens ord fra bibelleseplanen. (5 Mos 30:15). 

Noen ganger taler Guds ord uten innpakning. Budskapet har hast, og derfor kan ikke forfatteren gå rundt grøten. Han har ikke tid til å bekymre seg for om budskapet treffer på rett måte. Han legger det bare fram, usminket. Omtrent som en dyktig lege som har skjønt at når det står om liv eller død for pasienten, så må det gis tydelig og direkte informasjon. Får pasienten en opplevelse av at legen holder tilbake viktige fakta, slår det raskt tilbake på legen. Hvorfor fikk jeg ikke vite hvilke odds jeg hadde? Hvorfor ga du meg falske forhåpninger for å beskytte meg? Og i noen tilfeller: Hvorfor sa dere ikke i fra tidlig nok, så jeg kunne tatt grep i min egen hverdag og begynt å endre livsstil? 

Det er ubehagelig når Gud legger alt på bordet. Her er dine odds: Du kan velge det gode eller det onde. Valgene du tar vil ha konsekvenser for livet ditt, og for livet til dine etterkommere. 

Det er Moses som oppsummerer det han har talt om til folket på denne måten, i følge 5. Mosebok 30. Her har Bibelen sterk dekning i moderne forskning. Vi må bære konsekvensene av våre valg her i dette livet. Og våre barn og barnebarn vil også  kjenne virkningene av dem på kroppen, både på godt og på vondt. 

Visst er vår Bibel mer enn disse ordene fra det gamle testamentet. Jeg vet utmerket godt at et liv etter Jesus og det han har gjort, ordet om korset, det sprenger grensene for en trang "som man sår, så høster man"-moral. I Kristus ligger mulighetene for "restart" og forsoning både i eget liv, i møte med ondskapen som omgir oss og i møte med virkningene av våre foreldre og besteforeldres dårlige valg.  

Men kanskje skal vi ikke hoppe for raskt til de "formildende omstendighetene", før vi faktisk har tatt inn over oss alvoret i Guds ord. Ingen grunn til å gå tilbake til den store Legen og si: Hvorfor fortalte du oss det ikke slik som det var, så kunne vi ha våknet i tide og endret livskurs?

"Jeg har lagt fram for deg liv og død, velsignelse og forbannelse. Velg da livet, så du og dine etterkommere kan få leve." (5 Mos 30:19).  

Paulus følger opp med et direkte og ærlig ord på sin måte. Les det gjerne som en nytestamentlig fortsettelse av det gammeltestamentlige "velg da livet":

"Syndens lønn er døden, men Guds nådegave er evig liv i Kristus Jesus, vår Herre". (Rom 6:23). 

Foto: Haure Aran

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster