Temasang for gode og middels dårlige dager


Hva er din temasang?

Det var den rotete, forvirrede og nesten ufrivillig dyktige advokaten Ally McBeal som introduserte meg for begrepet.

Advokatserien om henne lyste opp student-tilværelsen min på 90-tallet. Den helsprø psykologen hennes hadde en såkalt "theme song" som hun skrudde på inne i hodet sitt når det trengtes. Ally McBeal fant raskt sin egen temasang. (Her er låten, for spesielt interesserte). 

Hva er en personlig temasang?
Jo, det er en sang som motiverer deg. En sang som dytter deg framover og minner deg på hvem du ønsker å være, både på gode og dårlige dager. 

Alarmen går på hos enkelte, ikke minst lutherske teologer som meg. Hva er dette for slags lettvint selvhjelpsbabbel? Positiv psykologi? Som om en enkel sang kan få oss til å løfte oss selv etter hårene når mørkets krefter tynger som verst? Livet er da ikke så enkelt!

Jeg hadde så vidt startet opp en coaching-utdanning da jeg gikk på en smell for snart ett år siden. Mens jeg var nødt til å gå redusert en periode, valgte jeg å fortsette modulene i coaching. Jeg var glad for at studiet skilte tydelig mellom terapi og coaching. 

Det er dager i livet da coachen ikke har stort å bidra med. Ikke terapeuten eller sjelesørgeren heller, for den saks skyld.  Dager da det å sette seg konkrete mål kan oppleves som ren tortur. Da er enkle oppskrifter om å tenke positive tanker og legge gode strategier, ikke bare et vennlig spark bak, men heller et slag i ansiktet. Det finnes dager da det å få høre at Gud er med deg uansett, heller ikke er til trøst. Gud er jo borte!

Men heldigvis består livet også av friske dager, som det tross alt har vært flest av for meg i 2015. Det har vært gode dager da jeg bruser over av glede, livsmot og takknemlighet. Og det har vært mange dager på det jevne. På sånne friske, men likevel middels gode dager, er det fint med litt egen-coaching. Å gi meg selv noen påminnelser om hvem jeg er i Guds øyne her og nå, og et speil å se inn i som viser den personen jeg ønsker å være. Og da er en «temasang» ingen dårlig idé! 

For meg har det vært mye god egen-coaching i å møte opp på øvelsene i Sandnes Soul Children annenhver mandag i høst. Jeg gikk selv og ba om å få være med som leder, og de lot meg få lov. Jeg visste at jeg trengte større doser av de barna enn det jeg får på opptredenene deres. Annenhver mandag setter jeg meg ned i salen der de øver og tar i mot den varme dusjen av livsglede, takknemlighet og nåde. Og jeg kjenner meg privilegert hver gang! 

Sangene har enkle tekster som går rett inn. Når teologen i meg er fristet til å analysere tekstene med et kritisk blikk, ber jeg han vennlig og bestemt om han kan vente hjemme et par timer. For nå står jeg i «nåde-dusjen», og lar meg bare elskes av en god Far som vil meg vel. 

I høst har Sandnes Soul Children gitt meg en av «temasangene» mine. 
Lytt gjerne til den når du har mulighet. Den heter "Drømmeren". Her får du litt av teksten:

Jeg skal stråle!
Jeg skal skinne!
Jeg kan klare det!
Jeg vil vinne!
Jeg vet at jeg kan!
Jeg kan og jeg vil!
Dette er mitt liv 
og dette skal jeg brukes til!
Og det beste er:
Jeg er ikke alene
Opp eller ned
så er du alltid med!

Har du funnet en temasang for dine gode og middels dårlige dager?


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster