Om å være en liten hobbit i verden"Fordi jeg vet at jeg har 
et trygt og godt hjem å komme til, så vil jeg være med og kjempe for at også andre som ikke har det, skal få det samme."  (Bilbo)

Hobbiten Bilbo i den kristne britiske forfatteren Tolkiens univers, har du møtt ham, enten i bøkene eller på film?

Det er mye i Hobbiten som taler enkelt og klart nettopp inn i vår tid. Hobbitenes lille fredelige krok av verden, Hobsyssel, har ikke så rent lite til felles med Norge. 

Når krig og uro tårner seg opp i verden utenfor, kan hobbitene lukke øynene og late som det ikke angår dem. Mye mot sin vilje, overtales Bilbo til å være med ut på en farefull ferd sammen med en gruppe dverger. De er et folk fordrevet fra sitt land og sine eiendommer. 

Hobbiten Bilbo lengter etter å komme hjem til sitt eget trygge hjem igjen. Flere ganger er han nær ved å gi opp og dra tilbake der han kom fra, til dem som forstod ham best og var hans likesinnede.

På et tidspunkt mot slutten av den første filmen, blir denne lengselen forvandlet til noe annet. Han sier det omtrent sånn: 

"Fordi jeg vet at jeg har et trygt og godt hjem å komme til, så vil jeg være med og kjempe for at også andre som ikke har det, skal få det samme."  

I all sin naive enkelhet, finner jeg her et kraftfullt livsprogram, rykende aktuelt i den tid jeg selv er en del av. 

Jeg trenger slike enkle kompromissløse setninger når jeg konfronteres av min egen frykt for å miste, min egen frykt for det ukjente og de ukjente, min egen frykt for ondskapen som har framgang i min verden. 

Det handler dypest sett om å være stolt av den jeg er, og det stedet og den familien jeg kommer fra. Jeg vil kjempe for at andre skal få det samme. Og jeg nekter å tro at det er de "harde verdiene" som vinner til slutt. 

Jeg vet selvfølgelig at det finnes utallige måter å følge dette livsprogrammet på, både politisk og personlig. Jeg insinuerer ikke noen anklage mot mennesker som har andre politiske løsninger enn meg, for eksempel i asylpolitikken. Jeg bare vet at jeg trenger kraften fra Bilbos takknemlighet over det gode og umistelige han kjenner til. Og jeg vil bruke den takknemligheten som motgift mot min egen frykt. Når jeg møter andre småfolk som meg i verden, så vil jeg kjempe for deres rett til å få en smak av det aller beste, uansett hvilket utgangspunkt de har startet livet med. 

Vidar

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster