Vismanns tale eller tåkefyrstens?



«Den kloke skal lære å bruke sin tanke så han forstår ordspråk og bildetale, vismenns ord og gåter.»
(Ordspråkene 1:6 N11BM).  

Ja, Ordspråkene er breddfulle av ordspråk og bildetale. Noen av oss elsker slikt. Andre blir lettere oppgitt når jeg krydrer min kommunikasjon med poetiske vendinger og bildespråk. Og det som for noen er en vismanns tale, er for andre, ord fra en tåkefyrste uten kontakt med virkeligheten.  "Kan du ikke bare kalle det med dets rette konkrete navn? Må 15 minutters lesetid med Bibelen kalles en "Bålsamtale", for eksempel?" 

Sikkert ikke. Men jeg har nå likevel en viss tro på slikt, om enn i passelige mengder.(!) Det er fordi bilder, poesi og fortellinger ofte taler til hjerte og følelser. Og de taler til våre verdier og handlinger, som kan være både bevisste og ubevisste. Salomo minner her samtidig om at også tanken skal tas i bruk for å tolke og forstå ordspråkets og bildespråkets betydning. 

Vi er svært forskjellige på dette området. Og vi trenger Bibelen og dens tanker presentert på ulikt vis. Men Bibelen har ofte i vår tradisjon blitt analysert og dissekert på en slik måte at ordene har fått tale mest til intellektet. 

Jeg drømmer om at vår lesning og våre kommentarer på Facebook-siden "Bålsamtaler2016" og Facebookgruppen #Bålsamtaler2016, kan gi rom for mangfold og forskjellighet. Og at Bibelen får lov til å tale både til hodene, hjertene, hendene og føttene våre!

Hilsen Vidar

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster