Fra husbygging i Syria til brobygging i Norge


Min syriske venn, Said og jeg holdt innlegg sammen på fagdag for diakonene i Bispedømmet i dag. Selv om vi har forskjellig religiøs bakgrunn, har vi felles verdisyn på svært mange områder. 

Jeg er velsignet av kontakten med denne arkitekten og entreprenøren fra Syria som kom til Norge som flyktning for litt over ett år siden. "Egentlig har jeg bare vært her i fire måneder", sa Said til diakonene. "For det første året var det bare kroppen min som var her. Nå begynner jeg å få håpet tilbake. Jeg vet ikke om jeg får bygge hus i Norge. Men kanskje er jeg her for å hjelpe til med å bygge opp igjen mennesker", sa han. 

Said er til daglig elev på Sandnes Læringssenter  og Intro-kurset. I dag tok han en pause for å møte diakonene i Bispedømmet. De hadde fagdag med fokus på flyktninger. Said og jeg har møtt hverandre til regelmessige samtaler på Bådeog-cafeen i Sandnes de siste månedene. Jeg hadde behov for å lære mer om Syria. Said trenger norsktrening. 

I pausene på Læringssenteret bruker Said tiden flittig til å snakke med de yngre flyktningene om holdninger til det norske samfunnet. Han var politiker og fungerte ofte som megler i konflikter i lokalsamfunnet hjemme i Syria. "Jeg vil bidra det jeg kan for at Norge skal lykkes med å integrere de som kommer", sier Said. 

Det startet med samtaler over en kaffekopp på Bådeog. Nå legger vi konkrete prosjektplaner for å gjøre avstanden kortere mellom nye og gamle Sandnes-borgere. 

Men Said har ikke helt sluttet å være vanlig arkitekt: Under besøket i dag bøyde han seg ned og kikket nærmere på trappene i Statens hus som fører opp til bispedømmekontoret. "Her er det gjort feil! Disse trinnene er for høye", slo han fast.  

Vidar

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster