Visdommen i et sykkelkjede


"Om kvelden kommer gråt som gjest, om morgenen blir det frydesang." (Salme 30:6)

Det er ikke alltid gleden er tilbake så raskt. Men dette er en metafor for livet. 

Nylig hadde vi sangkveld i ByMenigheten. ("Syng med!") Temaet denne gangen var "I medgang og motgang". Elsa som forberedte dekor hadde fått lånt en gammel sykkel. Det minte oss om motbakker og unnabakker. Mange kjenner seg nok mer som en rusten sykkel enn en ny racer. Men etterpå forklarte Elsa meg en djupere tanke med sykkelen: 

Kjedet ser ut til å bare gå rundt og rundt. Etter å ha vært "oppe" en stund så er det "nede" igjen. Mens det er stund går framover, går det snart bakover igjen. Ser vi bare på kjedet, virker det som en endeløs rundgang uten mål og mening. 

Men det finnes et større perspektiv som kjedet selv kanskje ikke merker. Mens kjedet er i runddans, beveger sykkelen seg framover. 

Som sjelesørgere har vi for lengst lært at vi ikke skal si "det er nok en mening med det". Det er situasjoner da det er å slå folk i ansiktet. Og det er ikke alltid meningen at vi skal finne en mening. Men bildet med sykkelkjedet reflekterer likevel mye levd liv. På forunderlig vis kan Gud handle gjennom både medgang og motgang. Et tilbakeslag og en meningsløs tragedie er ikke isolert sett noe annet enn det. Men som kristne lever vi våre liv innenfor en større virkelighet som sprenger rammene for det vi ser og forstår. I Guds virkelighet, i Kristus, er vi "ført opp fra dødsriket". Vi har fått "liv på nytt" (Salme 30:4). I hans virkelighet er vreden "ett øyeblikk". "Hele livet varer hans nåde". Og vi venter på en morgen med "frydesang" (30:6). 

Til BålSamtalen:

- Hvor er jeg nå på "sykkelkjedet", der oppe, på vei framover, eller heller der nede...?

- Herre, hva er mitt ansvar å gjøre noe med nå? Hva skal jeg få legge i dine hender?

- Takk for at jeg ikke er alene med mitt liv og min runddans. Jeg er del av en større virkelighet.  

- Gud, la meg få se mer av den større virkeligheten mitt liv er en del av.  

Vidar

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster