Ferdinand Wyller og ildens kraft

Foto av ett av Ferdinand Wyllers bilder utført med pyrografi-teknikken. (Gjengitt med tillatelse.)

Det hender jeg kommer i kontakt med mennesker jeg aldri har truffet eller hørt om før. Og så merker jeg etter en kort stund at det er en forbindelse, som om vi har kjent hverandre lenge.

Forrige uke opplevde jeg dette da en mann fra Telemark var på tråden. Han presenterte seg som Ferdinand Wyller og fortalte at han for tiden har en separatutstilling på Galleri Amare (ved Jernbanelokket i Stavanger). Wyller er kunstner, skribent, cellist, samfunnsengasjert, troende, en "livssynskunstner", som han kalte seg. Han utga romanen, "Ikke av denne verden - Fridas notater" i 2011. Om denne boken skrev Kjell-Richard Landaasen i Vårt Land: "Jeg har ikke sett kristen kulturkritikk på denne måte før. Kanskje en og annen essaysamling, men romanformen lar Wyller kombinere tankekraft og åndslengsel på en måte som essay vanskelig kan... Det er vel ikke feil å si at dette er en av de mest betydelige norske, kristne romaner i nyere tid. Ikke for finessen, men for størrelsen og tankekraften og fordi den vil så intenst at den gløder. Den er til tider så hudløs, oppriktig og viljesterk at det er umulig å ikke bli beveget..."

Ferdinand og jeg fikk en god prat, og har etterpå hatt flere berikende ordvekslinger på e-post.
En av interessene vi tydeligvis deler, er fascinasjonen over metaforers kraft til å uttrykke dype religiøse og mellommenneskelige sannheter. Som Ilden og Treet.

Bildet over er ett av Ferdinand Wyllers kunstverk, her gjengitt med hans tillatelse.
Det spesielle med dette bildet, er teknikken han benytter, det han kaller "pyrografi", og som han ikke har sett andre benytte før. Han arbeider med sortbrente treplater som han pusser motivene fram fra med sandpapir. Det skaper en fascinerende kontrast av lys og mørke.

Ferdinand skriver til meg: "Jeg lager bilder ved hjelp av ild, tre og sandpapir som pusser bort kullet/mørket, som skaper lys og liv ut av det utbrente liv, slik også Gud kan gjøre med utbrente mennesker. Ja, metaforene rundt ilden er så rike og mangfoldige. For meg står ilden i det bildet jeg sendte deg også som symbol på seksualiteten: Dens kraft kan fortære alt, men også gi oss livsnødvendig lys og varme - om vi vet å begrense og kultivere den."

Ferdinand Wyller i sitt verksted. (Foto: ferdinandwyller.no) 

Ferdinand Wyllers separatutstilling, "Årringenes tale", er å se på Galleri Amare i Stavanger frem til 5. februar. Jeg har sett den, og anbefaler et besøk på det varmeste. Wyllers omtalte roman er også til salgs på utstillingen. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster