Er Gud god?(Foto: Haure Aran)

Noe av det viktigste som må skje før eller siden i din og min troshistorie, er at gudsbildene våre sprekker fordi de ikke lenger passer med virkeligheten. 

Hvis vi da hører til en familie eller et fellesskap som ikke kjenner noe annet gudsbilde enn det som sier at Gud alltid vil holde deg i nærheten av oasen, der du skal ha rikelig med godt og deilig gress og aldri mangle noe som helst, ja, da har du heller ingen til å hjelpe deg med å få Gud inn i et rett bilde av virkeligheten. 

Alt for mange mennesker slutter å tro på Gud når det barnlige gudsbildet sprekker. Det kan skje i forbindelse med en livskrise. Det kan skje i forbindelse med sorg og tap. Sykdom. Eller i forbindelse med at min egen fasade sprekker og jeg oppdager min egen synd og skam. 

Hvis ingen da hjelper meg med å gå på leting etter et sant gudsbilde, da havner Gud fort på skraphaugen. Det er jo lett å glemme at det ikke var vi som skapte Gud i vårt bilde. Det var han som skapte oss i sitt bilde. Og derfor skapte han oss som underfulle, komplekse vesener. Når de vanskelige omstendighetene i livet rammer oss, da kan vi i første omgang lammes av vårt eget ukjente reaksjonsmønster. Vi kommer til steder hvor vi aldri har vært før. Og vi reagerer på måter som vi aldri før har gjort. Når vårt eget selvbilde og vår egen selvforståelse sprekker, da kan så lett også gudsbildet vårt sprekke. 

Inntil vi kanskje begynner å ane at slik vi som mennesker har mange flere rom i oss enn vi først ante, så har Gud også mange rom i sitt vesen. Om vi er komplekse, hvor mye mer kompleks og underfull er ikke Gud, han som skapte oss i SITT BILDE." 

Hvis du har lyst kan du her høre resten av min tale fra sist søndag over temaet "Gud er god(het)" med utgangspunkt i Salme 23:

http://www.bymenigheten-sandnes.no/taler/2017/20170305.mp3

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster