Hva handler Disippelrytmer om?"Lavmælt samtale" mellom Kathrine Vigdel og Vidar Bakke. (Foto: Hans Lie)


- Dette er ByMenighetens bok, sa forlagsredaktør Kathrine Vigdel under bokslipp av boka "DisippelRytmer" på gudstjenesten 27. august. - Det er en bok som springer ut av det som skjer her i ByMenigheten og som Luther forlag, der jeg jobber, har fått æren av å gi ut. 

Nedenfor gjengis noen bruddstykker av samtalen mellom Kathrine og Vidar, som kan høres i sin helhet her


Traff en nerve
- Kathrine, hvordan var det dette startet for din del?  
- Jeg liker å tenke at det som skjedde var det jeg vil kalle en «Gud-feldighet». For et år siden fikk jeg en mail i innboksen som forlagsredaktør der det lå et manus fra Vidar. Da Vidar sendte manuset til Luther forlag, visste han ikke hvem som mottok boka. Og han visste ikke at det var en som nettopp hadde begynt å gå i menigheten hans. Jeg visste hvem Vidar var, for han preker jo på søndagene. Men jeg kjente ikke noe til han ut over det. Så var det sånn umiddelbart da jeg leste manus, og det er det ikke alltid, at jeg spontant kjente at dette må vi gå for. For min del traff det veldig en nerve som en type bok jeg har savnet, både profesjonelt som redaktør, med hensyn til hva vi kunne tenke oss å gi ut, men også personlig som kristen, hva jeg trenger i mitt trosliv og hvilket helhetlig fokus jeg kjenner mangler. Nå tenker jeg at dette er vår bok, ByMenighetens bok. En bok som springer ut av det som skjer her i ByMenigheten og som Luther forlag har fått æren av å gi ut. Det er en bok ført i pennen av Vidar, men det er ikke en bok vi er passive lesere av. Vi tar aktivt del i den når vi leser.  

Guds kontaktflater
- Men hva handler egentlig boka om, Kathrine?
- Den handler om hvordan du kan finne en god rytme på troslivet i hverdagen sånn som livet ditt ser ut akkurat nå, med utfordringer, gleder og alt som skal gå opp. Hvor er det plass til bønn, til bibellesning, til aktiv tjeneste, til fellesskapet med andre, tid sammen med Gud, tid alene, hvile fra hverdagen? Det er et helhetlig blikk på det å finne en god rytme. Så tar det utgangspunkt i dette med håndens fem fingre som en enkel huskeregel, der tommelen representerer Gud som en som har ulike kontaktflater mot oss, representert ved de andre fingrene.  

Sakte liv
- Med utgangspunkt i din egen menighetsbakgrunn, hva tenker du at det har vært for lite av i ditt liv?
- For meg har det vært for lite av stillhet og det som jeg kaller for sakte liv. Å leve langsomheten, trekke seg tilbake. Jeg tror mange er slitne og har alt for mye, for slik er samfunnet bygget opp. Det skal ikke mye til før du har en kalender som er full. For meg personlig handler dette med rytmer om å finne ut hva det er for mye av i livet, hva er det for lite av, og hva jeg ønsker mer av. 

Utadrettet liv
- Handler da denne boka mest om å finne hvile og stillhet og å ha bedre tid? Er det der vi er alle sammen?
- Nei, absolutt ikke. Boka handler vel så mye om dette med fellesskapet, det å ta aktivt del og ha en tjeneste. Dette med stillhet og sakte liv kan nok mange kjenne at mangler. Men det er likevel bare ett aspekt. Noe av det du er inne på i boka kunne skjære litt i ørene mine der jeg var, for eksempel dette med det utadrettede «misjonale» livet, kallet vårt til å gå ut. Jeg har nok hatt mer behov for å trekke meg tilbake og ha alene-tid. Men hvis det er slik for deg som hører at når jeg begynner å snakke om sakte liv og behov for stillhet, så får du litt fnatt av det, du er klar for å gjøre noe, du har så mye innabords som skal ut, du har lyst til å fylle dagene dine med mer aktiv tjeneste, ja, så finnes også dette fokuset i boka. Kanskje kan din reaksjon være en indikator på noe. At vi reagerer kan i seg selv være veldig interessant. Vi kan spørre oss, hvorfor reagerer vi? Hvorfor blir vi frustrerte? Er det en ubalanse i rytmene i mitt eget liv?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster