Likkledemysteriet - del 1 
Jeg skriver Dagens ord i Stavanger Aftenblad denne måneden. Denne uka kommer fem småandakter, inspirert av Jostein Andreassen sin bok, «Likkledet i Torino - et tegn for vårt tid». Jeg legger disse ut også her på bloggen, etterhvert som de har stått på trykk:

Lesning: «Men de mente det hele var løst snakk, og trodde dem ikke. Peter sto likevel opp og løp til graven, og da han bøyde seg inn i den, så han ikke annet enn linklærne. Så gikk han hjem, fylt av undring over det som hadde hendt.» Luk 24,11-12

Oppdagelser: Jesu grav var tom, sier vi. Men helt tom var den ikke. I følge evangeliene lå det et likklede av lin igjen der Jesu kropp hadde ligget. I mange år smilte jeg overbærende av dem som påstod at dette likkledet fortsatt eksisterer. Det gjør jeg ikke lenger. Ingen gjenstander i historien er så grundig undersøkt av forskere som det mystiske likkledet, oppbevart i byen Torino i Nord-Italia. Likkledet har et gåtefullt avtrykk av en korsfestet, pisket og tornekronet mann. Avtrykket framtrer som en kombinasjon av et negativt fotografi, et svimerke og et røntgenbilde. Jostein Andreassen har skrevet den grundigste boka på norsk, ”Likkledet i Torino – et tegn for vår tid”, om forskningsresultatene rundt Torinokledet. Jeg oppfordrer alle til å gå på oppdagelsesferd selv og gjøre seg opp sin egen mening om likklede-mysteriet. Noen av detaljene vil jeg dele her denne uka.

Gjenskinn i våre liv: Jeg behøver ikke likkledet for å tro på Jesus. Men for meg er det trosstyrkende at likkledet bekrefter og utfyller det bildet evangeliene gir. Tro og vitenskap er ikke motsetninger i mitt liv.

Gjensvar: Takk, Herre, for at du etterlot en synlig hilsen der i graven til oss skeptikere. Takk for at likkledet ditt ble bevart for ettertiden som en  levende fortelling om verdenshistoriens viktigste øyeblikk.

Les Likkledemysteriet del 2


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster