Likkledemysteriet - del 2Lesning: «Pilatus grep nå Jesus og lot ham bli pisket. Soldatene flettet en krone av torner og satte den på hodet hans». (Joh 19,1)

Oppdagelser: Denne uka skriver jeg om noen av de oppsiktsvekkende detaljene som er avdekket på det mystiske likkledet i Torino. Likkledet viser et svakt, men klart avtrykk av en mann i full størrelse, korsfestet, pisket og tornekronet. En italiensk professor i optikk, Giulio Fanti, har funnet 372 sår etter piskeslag på mannens kropp. Mannen har blødd kraftig fra en mengde sår i hodebunnen etter en tornekrone, tredd ned over hodebunnen med voldsom kraft. En av Israels fremste botanikere, Avinoam Danin, mener å ha identifisert de to plantene som er brukt til tornekronen. De vokser begge i Jerusalem og har sylspisse torner som er 5-10 cm lange. Blodflekkene fra hodet har vakt oppsikt hos medisinske forskere. Forskjellen på vene- og  arterieblod ble oppdaget først i 1593, men her fins de ulike blodtypene på helt riktige steder. Og mens avbildningen av mannen på kledet er i negativ, er blodflekkene i positiv. Blodflekkene kom altså først, før det uforklarlige bildeavtrykket.

Gjenskinn i våre liv: Jesu blod etterlot seg konkrete spor i vår verden. De forteller om en frelser som led for oss. Avtrykket etter oppstandelsen slettet ikke ut lidelsens spor, men er som et Guds stempel som bekrefter at Sønnens soningsdød har gyldighet for oss alle.

Gjensvar: Forsonet med deg, Far, da du sonet for oss, Bror, fikk vi livet igjen, Helligånd. 

Likkledemysteriet - Del 3
Likkledemysteriet - Del 1

(Stod også på trykk i Stavanger Aftenblad som Dagens ord, 10.4.)

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster