Likkledemysteriet - del 4
Lesning: «Josef tok Jesu kropp, svøpte den i et rent linklede og la den i en ny grav, som var hugget ut til ham selv i bergveggen. Så rullet han en stor stein foran inngangen og gikk.» (Matt 27,59-60).

Oppdagelser: Da som nå var det vanlig å legge blomster ved siden av og oppå den døde. Avinoam Danin ved The Hebrew University of Jerusalem er regnet som den største autoriteten på Israels flora. Han er en av flere som har forsket på likkledet i Torino og funnet avtrykk av fire arter villblomster som bare vokser i området rundt Jerusalem og som  blomstrer ved påsketider. Etter å ha studert blomstene i 15 år, konkluderte Danin: ”Det eneste stedet i verden hvor noen kunne finne friske eksemplarer av disse fire artene og plassere dem på kroppen til mannen som ble lagt i Likkledet, er området mellom Jerusalem og Hebron.” Om den ene planten sier Danin at den må være lagt på kledet etter klokka 16, siden den først åpner blomstene sine på dette tidspunktet hver dag. Evangelisten Matteus forteller at Jesus døde ved ”den niende time”, altså kl. 15.

Gjenskinn i våre liv: Når var siste gang du så en kiste full av blomsterkranser? Er det lenge siden du la blomster på graven til noen du var glad i? Etter Jesu oppstandelse fra de døde, er friske blomster på graven for alltid et trassig livstegn. Jesus la fra seg kledet pyntet med blomster da han stod opp. Han blir ikke den siste som gjør det.

Gjensvar: Kven kan seia ut den glede å få vera Kristi brud, gå med krans og kvite klede heim til himmelen, til Gud! (Lars Oftedal).  

(Har også stått på trykk som Dagens ord i Stavanger Aftenblad, 12.04.2018)


Likkledemysteriet - del 5
Likkledemysteriet - del 3

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster