Gud med hud, godhet og hvor Ånden er

Fra årets Godhet Ganddal (Foto: Gunn Bjørg Lunde)

Vi øver oss på å slippe Den hellige ånd til. Han er ikke nødvendigvis så svevende og overnaturlig som vi ofte gjør han til. Alt det som er sant menneskelig har med Gud å gjøre. 

Du har kanskje hørt historien om bestefaren som skulle være barnevakt for det fire år gamle barnebarnet sitt. Etter å ha lest en fortelling for gutten på sengen, dyttet han dynen godt om han. Så gikk han ned i stuen for å se på fjernsyn.

Men det blåste opp til uvær. Det ble lyn og torden. Den lille gutten ble redd. Han ropte: «Bestefar, jeg er redd. Kan du være hos meg?» Bestefar ville ikke at han skulle være redd. Han ropte opp til han: «Ikke vær redd. Det går bra. Du vet at Gud er glad i deg og passer på deg.» Gutten svarte: «Jeg vet at Gud er glad i meg og passer på meg. Jeg bare trenger en med hud på seg.»

Mennesker trenger en Gud med hud. Det var derfor Gud ble menneske og tok bolig i blant oss. (Joh 1,14). Jesus var Gud med hud. «Han gikk omkring over alt og gjorde vel», står det i Apgj 10,38.

Om noen dager feirer vi Kristi himmelfartsdag. Da ble Jesus borte for disiplenes øyne. Skal tro om de en stund tenkte: «Vi hører til de få som fikk oppleve å se Gud med hud. Nå er den tid forbi».

Men disiplene skulle bare vente i Jerusalem. En ny tid var på vei. Da Den hellige ånd ble utøst på pinsedag, fikk Gud hud igjen. Alle som tok i mot Jesus som Frelser og Herre fra og med pinsedag, ble bærere av hans Hellige ånd. Løftet gjelder fortsatt.

Hans kirke her på jorden er ikke bygninger. Hans kirke er mennesker, unge og gamle, som eier den store gave og oppgave å gi Jesus ansikt, øyne, munn, hender og føtter, ja, være Kristi kropp i hver en krik og krok av denne verden.

«Folk har ikke sagt nei til Gud», sier Martin Cave. «De vet bare ikke hvordan han ser ut». Denne uka har det vært Godhetsuke over hele landet, også her i Sandnes. Det handler om å være til stede i byen vår, ikke først og fremst med alle våre svulstige ord, som disse jeg nå har skrevet her. Men med våre kropper. Vi øver oss på å slippe Den hellige ånd til. Han er ikke nødvendigvis så svevende og overnaturlig som vi ofte gjør han til. Alt det som er sant menneskelig har med Gud å gjøre.

«Jeg vet at Gud er glad i meg og passer på meg», sa gutten. «Jeg bare trenger en med hud på seg».


Vidar Mæland Bakke

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster