Digitalt og diakonalt nærvær

Foto: Unsplash.com


I dag morges tenkte jeg over uttrykket «å toe sine hender». Det er etter Pilatus vi har dette uttrykket. «Å vaske sine hender» har i all ettertid betydd å fraskrive seg ansvar. Det er det motsatte som skjer i lokalsamfunnet vårt nå. Å vaske hendene sine grundig er blitt det nye symbolet på å ta ansvar. 
Vi er alle rammet, små og store på forskjellige måter og i ulike grader. Men alle kjenner vi oss ganske redde og sårbare. Jeg tror og håper at det å være del av en husgruppe i våre menigheter kan vise seg viktigere enn noen gang i denne tida, selv om vi ikke kan møtes fysisk. Innimellom alt det hverdagen krever av oss i egen familie eller jobbsammenheng, er det flott å høre hvordan folk bryr seg om andre. En pensjonist fortalte meg at han har bestemt seg for å ringe to personer hver dag. Kan vi være storfamilie for hverandre nå? 
Jeg tror to viktige stikkord for oss som kirke blir digitalt nærvær og diakonalt nærvær. 
Begge deler blir nødvendige og viktige framover. Mange har merket menighetenes digitale nærvær allerede. Nå vil jeg snakke litt om det «diakonale». 
Over hele landet iverksettes det tiltak for å hjelpe naboer, eldre, ukjente. Noe skjer uorganisert i våre egne bydeler. Noe trenger også å skje på mer organiserte måter. 
Som medlem av menighetsnettverket Agenda1 Sandnes ønsker vi i fellesskap å rekke ut våre hender til byen i den situasjonen som har oppstått. Agenda1 Sandnes består av Bogafjell kirke, Bymenigheten, Familiekirken, Figgjo menighet, Fredheim, Ganddalen menighet, Klippen, Riska kirke, Sandnes Frikirke, IMI Sandnes og Salem Ganddal. 
Som menighetsnettverk inviterer vi nå til “Dugnad med #hjerteforsandnes”. Hjerte for Sandnes er en ideell organisasjon (tilknyttet menigheten Klippen). Denne organisasjonen ønsker å ha en bred profil hvor alle typer organisasjoner, bedrifter og privatpersoner kan engasjere seg i å gjøre byen bedre å bo i. Les mer på www.hjerteforsandnes.no.
Sandnes kommune har henvendt seg til #hjerteforsandnes for å nå ut til de som trenger det mest. Nå trenger #hjerteforsandnes flere hender og føtter enn tidligere! Derfor er det her vår menighet ønsker å rette vår diakonale oppmerksomhet, utover «egne rekker".
Hvordan?
Til å organisere dette arbeidet har vi opprettet en egen Facebook- side: “Dugnad med #hjerteforsandnes”. Ønsker du å bidra, søk opp siden og “like”. Følg med på oppdateringer. Til denne FB-siden vil det også være mulig å melde behov, av praktisk eller sosial karakter.
Du har nå mulighet til...
1) Å være hender og føtter til Hjerte for Sandnes. Dette gjelder i denne omgang pakking og hjemkjøring av mat fra Matsentralen til de svakeste i blant oss.
2) Å være tilgjengelig for å ta telefonsamtaler med folk som nå opplever denne situasjonen svært vanskelig og trenger en å snakke med. Du er et “vanlig menneske” som snakker med en annen som trenger det i en usedvanlig situasjon.
3) Å be for Sandnes, landet vårt og vår lille verden i en krisesituasjon. Noen av dere er allerede tilknyttet Bønn for Sandnes. Vi ønsker at denne FB-siden kan brukes til å oppmuntre hverandre, sende virtuelle velsignelser og bønner, samt ta initiativ til “bønne-arrangementer”, fortrinnsvis på nett.
Har du litt tid og kapasitet til overs? Du kan begynne med å følge FB-siden. Nå har uttrykket å "toe sine hender" fått et helt nytt innhold!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster