Julies folk og bioteknologiloven


«Aller mest utryddingstruet i vår del av verden i dag, er Julies folk.»
- - -
For litt over tre år siden skrev jeg en tekst om min niese, Julie. Jeg deler linken på nytt som et fortvilet rop. 

I disse dager er Stortinget i ferd med å vedta endringer i bioteknologiloven. Det skjer i ekspressfart, omtrent uten reell debatt. Noen få hever sine spørrende røster.

Berit Aalborg i Vårt Land reiser viktige spørsmål i en kommentar i går, blant annet om den såkalte NIPT-testen som nå blir en del av norsk helsevesen: «Som samfunn leter vi systematisk etter de mest sårbare blant oss, for å fjerne dem. Denne tanken er skremmende. Ikke minst er det verdt å reflektere rundt hva den gjør med oss som samfunn, og vårt syn på hva det er å være menneske.» Les hele kommentaren til politisk redaktør Berit Aalborg. 

Jeg anbefaler også utspillet fra Kristin Clemet, Geir Lippestad, Thorvald Steen, Henrik Syse, Helen Bjørnøy og Morten Horn. De skriver blant annet:

«I stor respekt for det sterke og høyst forståelige ønsket om å bli foreldre, står vi likevel sammen om å etterlyse en bredere refleksjon om rammen rundt barns tilblivelse og om avveiningen mellom voksnes ønsker og hensynet til barnet og dets interesser.»

«Mennesker er sårbare av natur. Vi kan ha ulike genetiske disposisjoner, men ingen av oss er garantert et liv fritt for ulykker og sykdom. Vi er alle avhengige av andres omsorg. Vi vil understreke betydningen av et samfunn med rom for alle menneskers rett til å være seg selv, med de egenskaper, sykdommer og med den funksjonsevne vi har i de ulike faser av livet.» Les hele utspillet disse fire kom med .
- - -
Min niese har rukket å bli 18 år siden jeg skrev teksten jeg linker til. Hennes måte å være «voksen» på er ganske annen enn min datters som også nylig feiret 18-årsdag. Men jeg foretrekker fortsatt en blomstereng foran grønne gressplener:

"Ikke alle mennesker er ensformige som gresset, spiselige som kjørvelen eller fargesterke som løvetannen. Oftest kommer de med helt andre egenskaper.  Like forskjellige som de seks HEL-konfirmantene som ble konfirmert i Bogafjell kirke i går". 

Les resten av teksten om Julie da hun var konfirmant. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster