Hvordan elsker du oss?


(Kan også høres som podkast her)

Det finnes ikke noen annen måte å finne ut av hvordan Gud elsker oss på, enn å gjøre ham til Herre over våre føtter, ikke bare våre hoder.

---

En venn av meg gjorde meg nylig oppmerksom på spørsmålet i overskriften. Det står i Det gamle testamentets aller siste bok, Malaki, kapittel 1, vers 2:«Jeg elsker dere, sier Herren, og dere sier: «Hvordan elsker du oss?»

Dette er et tidløst spørsmål til Gud. Men kanskje er det også mer enn noe annet vår tids spørsmål. – Ja, sier folk til meg. - Jeg hører du sier at Gud elsker oss. Jeg hører du sier at Jesus elsker meg. Men hvordan da? Jeg kan ikke si at jeg merker stort til det. Hvorfor skal jeg tro på en kjærlig Gud, hvis han oppleves fraværende og taus? Hva med de forsvarsløse barna i israelske kibbutzer? Hva med de uskyldige nyfødte på Shiva-sykehuset i Gaza? Hva med...Hva med... Hvordan viser da egentlig Gud denne kjærligheten sin? 

Guds kjærlighet til sitt skaperverk – og hans kjærlighet til mennesket som selve kronen på verket – det går som en rød tråd fra første til siste side i Bibelen. 

Men de nagende spørsmålene fra fortvilte barn i alle aldre, de har også sin plass på de samme sidene. 

Jeg har god trening i å komme med forklaringer og svar til dem som tilsynelatende bare stiller meg slike spørsmål for å sette meg fast. Fordi de egentlig ikke vil min kristne tro vel. Eller, i beste fall fordi de oppriktig bekymrer seg for meg eller de folka jeg leder som prest. – Hvordan kan dere satse alt på et så usikkert kort som en gudstro er? Hvordan kan dere legge deres liv i hendene på noe utenfor dere selv, først og fremst med en eldgammel bok som autoritet? Historien er full av skuffede og ulykkelige mennesker som ikke har fått hjelp når de har ropt til sin gud. Hvordan kan dere påstå at han vil alle vel?

Som sagt, jeg har god trening i å komme med svar og forklaringer, særlig når jeg opplever at det ligger tvilsomme og diskutable premisser under spørsmålene. Det er slettes ikke alle gudsfornektere og kristendomskritikere som har et redelig og kunnskapsbasert forhold til kildematerialet og det trosgrunnlaget de fleste kristne faktisk bygger på. Den kristne tro står seg oppsiktsvekkende godt i møte med angrep fra andre livsanskuelser, ideologier og såkalte vitenskaper. 

Jeg er mer forsiktig med å gi kjappe rasjonelle svar til den som virkelig kjemper med troen og tvilen, til den som står i det eksistensielle mørket som livet for mange kan være. Jeg forsøker å ikke springe for raskt videre i samtalen, men la det dype spørsmålet henge. For det kan ligge mye tro og håp i et spørsmål om hvordan kjærligheten ser ut. «Hvordan elsker du oss, Herre?» 

Du ærlige og søkende menneske som stiller Gud dette spørsmålet: Ta deg tid til å lytte etter et svar, før du selv springer videre for å drikke fra andre kilder som tilbyr sin kjærlighet! Da kan det godt hende Guds kjærlighet finner deg, - for første gang – eller på nytt.

Hvordan elsker du oss?Det er et spørsmål som tar utgangspunkt i at Gud er et relasjonsvesen. Han er ikke en «livsanskuelse» eller et partiprogram med særstandpunkter og løfter som legges i en skuff straks du har gitt ham din stemme. Nei, han er alle tings skaper, han er den som alt farskap i himmel og på jord har sitt navn etter. Det er han som sier: «Jeg elsker dere». Og vi får lov til å rope eller hviske tilbake: «Men hvordan elsker du oss?» 

«Kom og se!» sier han som kalles Ordet i Johannesevangeliets kapittel 1. Fra å rett før ha blitt introdusert som Ordet som var Gud og var hos Gud, stiger Jesus fram som et menneske av kjøtt og blod. Den som tilbyr seg å vise de første disiplene hvordan Gud elsker. «Kom og se!» Det holder ikke med ord, påstander, løfter og argumenter. «Gå sammen med meg, følg meg tett, natt og dag, som mine studenter». Jeg tror det er dette som ligger i ordene «kom og se», for etter dette trekkes Andreas og den andre, navnløse disippelen inn i Jesu, Guds sønns liv. Det finnes ikke noen annen måte å finne ut av hvordan Gud elsker oss på, enn å gjøre ham til Herre over våre føtter, ikke bare våre hoder. Vi må nemlig følge etter han som viser i praksis hvordan Gud er. Jesus elsker – midt i en kaotisk, konfliktfylt, forvirrende og fantastisk verden – som fortsatt er Guds elskede skaperverk. 

I den åpne og ærlige relasjonen som vår elskende Gud inviterer oss inn i, tror jeg også de fleste av oss tåler å bli møtt med ransakende spørsmål tilbake. Men det forutsetter at vi har som premiss at Gud faktisk vil oss vel. I dialogen mellom Gud og folket som profeten Malaki introduserte oss for i starten av sin bok, der besvarer Herren spørsmålet «Hvordan elsker du oss?» med to spørsmål tilbake: 

«En sønn ærer sin far, og en trell sin herre. Er jeg en far – hvor er min ære? Er jeg en herre – hvor er frykten for meg?» (Mal 1,6/ Bibel 2023)

Disse returspørsmålene er ubehagelige. Men jeg har bestemt meg for å bruke tid og grunne på hva Gud kan mene. Jeg innser at som barn av min tid, avslører Gud meg når jeg spør, «hvordan elsker du oss?» Jeg stiller ganske ofte dette spørsmålet fra en posisjon som er akkurat like selvgod og selvopphøyd som gudsfornekterens og kristendomskritikerens posisjon: En posisjon der jeg ønsker å være den voksne i mitt eget liv, en som klarer seg uten et farshus – en som stadig på ny krever å være herre i eget liv. Jeg vil selv definere både hvem jeg er og hvordan jeg skal handle. Jeg nekter å underordne meg en herre. For det er nok det aller vanskeligste vi vet, vi som er barn av denne tid. 

Til ettertanke: 

«Er jeg en far? Er jeg en herre i ditt liv?», spør Herren. «Svar meg på det, så kan vi fortsette vandringen sammen der jeg, min sønn Jesus og vår Hellige ånd skal vise deg hva som er bredden og lengden og høyden og dybden av vår kjærlighet til deg og alle våre barn på denne jord. For la det ikke være noen tvil: Jeg elsker dere», sier Herren. 

Vidar M. Bakke---


(Illustrasjonsbilde: Unsplash.com) 

 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Fornuft, følelser og andre fyrlys

Fars vann

Vårblomster